Bruxisme

Has sentit parlar del bruxisme?
Saps que 7 de cada 10 persones ho pateixen?
El bruxisme es defineix com l'hàbit nocturn o diürn de serrar les dents de manera involuntària, el que produeix un augment en la tensió dels músculs masticatoris i s'ha relacionat amb l'aparició de disfunció temporomandibular.
Encara que la seva prevalença pot arribar fins al 70% de la població de qualsevol edat, sexe i ocupació, el pic de major incidència se situa entre els 25 i 45 anys.
No es coneix la causa exacte del bruxisme, fins i tot pot tenir-ne de diferents. S'han descrit alguns factors de risc com: un patró inadequat de masticació, alineació de les dents, estrès o altres factors psicològics, administració d'alguns fàrmacs, etc.
Els símptomes que poden acompanyar aquest quadre, solen ser:
- Dolor mandibular i d'oïda.
- Problemes en l'articulació de la mandíbula.
- Limitació en la mobilitat de la mandíbula.
- Cefalea.
- Insomni.
- Tensió.
- Dany de les estructures dentals.
- Augment de la sensibilitat dental al fred, a la calor i als aliments dolços.
Per tot això, és fonamental un diagnòstic precoç que ajudi a pal·liar aquestes manifestacions que condicionen la qualitat de vida del pacient.
La logopeda avalua el patró masticatori i aquest, si es reeduca pot ajudar a millorar l'harmonia de l'ATM i disminuir el bruxisme. És important treballar conjuntament amb l'odontòleg i la figura del fisioterapeuta, que utilitzarà tècniques específiques per aquesta zona com ara mobilitzacions articulars, tècniques miofascials i exercici terapèutic per tal de millorar la funcionalitat i disminuir el dolor afavorint una millor qualitat de vida. És essencial el treball multidisciplinari i l'intercanvi de coneixements, entre diversos professionals que treballem en l'àmbit de la rehabilitació, per tal de poder oferir un abordatge complet i individualitzat.
El camp del dolor orofacial comprèn la prevenció, el diagnòstic, el tractament i rehabilitació dels trastorns de dolor orofacial el qual inclou:
- Dolors originats per trastorns articulars de l'articulació temporomandibular.
- Dolor muscular de la zona masticatòria.
- Dolor cervical.
- Dolor neuropàtic.
- Cefalees.
- Trastorns del son relacionats amb el dolor orofacial.