06 Sep. 2016

Sovint es parla de la inserció de les persones amb discapacitats intel·lectuals al mercat laboral com un dels reptes que tenim com a societat, per fer-la més igualitària i amb oportunitats per a tothom, però el cert és que aquest col·lectiu es troba amb grans dificultats per trobar feina, feina remunerada, i en part, el problema rau en la formació. Per aquest motiu, el Govern ha impulsat un pla pilot d'Itineraris Formatius Específics (IFE) destinat a aquestes persones amb necessitats educatives especials associades a discapacitats intel·lectuals lleus o moderades. El projecte va destinat a joves d'entre 16 i 20 anys d'edat que no hagin obtingut l'ESO o que l'hagin obtingut però no puguin acollir-se als ensenyaments de formació professionals ordinaris. El pla està previst per 4 anys, per a 100 alumnes i es durà a terme mitjançant 8 centres educatius de formació professionals. Els perfils que s'han dissenyat són el d'auxiliar en vendes i atenció al públic i auxiliar en cura d'animals i espais verds.

Així, els alumnes que surtin d'aquestes formacions tindran l'oportunitat de buscar feina garantint unes competències bàsiques assolides i per tant, fer un pas més cap a la plena autonomia personal que tan necessària és per al seu benestar i sobretot per facilitar la seva transició cap a la vida adulta. Els itineraris s'adaptaran als ritmes i possibilitats d'aprenentatge de cada estudiant, amb una organització flexible de l'oferta i dels horaris que permetin complir el principi d'inclusió.

A EDAI som conscients de la situació que pateixen molts d'aquests joves i per això, celebrem un impuls com aquest per als alumnes que no tenen la sort de poder seguir els itineraris convencionals d'estudis però que tenen ganes de sortir-se'n. Realment, aconseguir que un centenar de joves amb alguna discapacitat decideixi formar-se més enllà de la Secundària Obligatòria és una bona notícia, perquè la formació els permetrà treballar i això, més enllà de la remuneració, implica ''sentir-se útil i valorat'', molt important a la vida de les persones.

Tornar a les notícies