12 Apr. 2019
Divendres passat 5 d’Abril, alguns professionals d’EDAI vam participar al curs "Somatitzacions en nadons afectats pel patiment matern i patern compartit" impartit pel Doctor Pascual Palau Subiela, psicòleg especialista en psicosomatología de bebès i infants.
 
Va ser una formació important per a totes les disciplines (vam assistir professionals de fisioteràpia, logopèdia i psicología) sobre la psicopatologia perinatal i postnatal des d’una perspectiva integradora i biopsicosocial: un model seqüencial i sistèmic que tingui en compte els diferents nivells, els factors de risc i la seva combinació i la vessant epigenètica influenciada per l'entorn.
 
Palau Subiela es va centrar en la importancia de l'exploració de les etapes primereques en l'abordatge al desenvolupament dels infants i de les relacions que estableixen, i va focalitzar la nostra atenció sobre el risc de fragilització dels recursos psiconeurobiològics, tant en els bebès com en els pares.
Movent-se de què significa ser bebè, en interacció amb l'entorn, ens va parlar de les aportacions de les neurociències en la comprensió de les bases cerebrals de les interaccions primereques.
 
A través de l'exploració d'un cas clínic ens vam endinsar en els factors de risc de fetus, mare i pare i dels mecanismes activats pels nounats per baixar els nivells d'angoixa i d'ansietat.
La panoràmica sobre la intervenció psicoterapeutica pares/bebè ha de tenir en compte la plurifactorialitat: ens hem d'apropar als problemes familiars amb curiositat i sense la finalitat d'establir una causa a la base dels desajustos que es poden crear; les condicions que condueixen a l'aparició dels símptomes poden ser molt diferents i els factors de risc no comporten outcomes específics.
 
Des d'EDAI també creiem que l'atenció precoç és fonamental: per aquest motiu treballem també en els àmbits de la prevenció i la detecció, i ens formem per proporcionar a totes les famílies la intervenció més adequada a les seves necessitats.
Tornar a les notícies