10 Jun. 2016

L'epigalocatequina gal·lat, un compost present al te verd, podria convertir-se en el primer tractament per a millorar les capacitats intel·lectuals en les persones amb síndrome de Down. Un equip de científics de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha descobert que aquest compost, combinat amb un protocol d'estimulació cognitiva, pot modificar l'excitabilitat i la connectivitat funcional del cervell de les persones afectades. És la primera vegada que un tractament demostra alguna eficàcia en la millora d'algunes funcions cognitives en persones amb aquesta síndrome, i d'aquí la seva importància.

L'equip recorda que el descobriment no és cap cura per a la síndrome de Down i que cal provar els resultats en mostres poblacionas més grans, però reconeix que si es confirmessin, podria ser un tractament per a la millora de la qualitat de vida d'aquestes persones. A grans trets, una de les conseqüències de la síndrome és la 'sobreexpressió' dels afectats, una característica que l'epigalocatequina gal·lat compensa al mateix temps que inhibeix un dels gens compresos en aquest cromosoma i que està relacionat amb la plasticitat cerebral i algunes capacitats cognitives. Els resultats de l'assaig clínic indiquen que les persones tractades amb aquest compost del te verd, i l'estimulació cognitiva, havien millorat la seva memòria de reconeixement visual, l'atenció, l'autocontrol i el comportament adaptatiu o autonomia, i que aquests canvis es poden correlacionar amb canvis biològics en la seva connectivitat cerebral.

Els resultats han estat posibius en població adulta en què la plasticitat cerebral és limitada perquè el cervell ja està totalment desenvolupat. Per això, els investigadors apunten que si s'aplica a nens i nenes els resultats encara poden ser millors. Per això des d'EDAI celebrem aquesta notícia i confiem que els fruits que ha donat aquest projecte de recerca, que ha estat possible gràcies a la implicació de diverses entitats amb micromecentatge, arribin al màxim possible de persones amb síndrome de Down.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, la síndrome de Down afecta una de cada 1.000 persones, aproximadament, i és la causa més comú de discapacitat intel·lectual d'origen genètic. Està causada per una trisomia en el cromosoma 21, és a dir, que els afectats compten amb tres còpies i no dues del cromosoma 21. 

Tornar a les notícies