27 May. 2020

Si ets mare / pare i has rebut fa poc un diagnòstic d'autisme en el teu fill, voldria donar-te 5 consells, com a professional que he atès a moltes famílies en la mateixa situació. Esperant que t'ajudin, aquí van: 

  1. Recorda que avui dia el diagnòstic d'autisme s'ha ampliat molt. Ara s'empra el terme T.E.A. o Trastorn de l'espectre autista. Això vol dir que no tots els nens i nenes que entren en aquest paraigua són necessàriament molt greus. Més aviat dins d'ell hi ha un ampli espectre o variabilitat, i això ens permet dir amb rotunditat que molts i moltes d’ells i d’elles presentaran, amb una adequada ajuda, moltes millores, segurament moltes més de les que t'imagines amb el diagnòstic inicial.

  2. Tracta de seguir fent de mare / pare. Està bé que llegeixis, que t’ assessoris i que tinguis una participació activa en el tractament del teu fill/a, però mai desnaturalitzis la relació amb ell/a. Tracta de seguir tractant-lo com el teu fill, juga com si no hi hagués un diagnòstic. Que això no desnaturalitzi la vostra relació paternofilial.

  3. Informa't amb el teu terapeuta de lectures que puguin ser d'ajuda. Però no t'obsessionis amb voler llegir tot el que es publica sobre el TEA. Llegeix en la seva justa mesura, sense obsessionar-te amb la falsa creença que "com més llegeixi, més millorarà el meu fill/a". De vegades, com succeeix amb el covid, l'excés d'informació és contraproduent i només augmenta l'ansietat.

  4. No et culpabilitzis. Tu no tens culpa de res. El TEA és una condició més del neurodesenvolupament (diversitat) i els infants amb TEA avui dia tenen moltes possibilitats d'ajust social molt bo.

  5. Pensa que el sistema Sanitari-educatiu-social està avui dia molt millor preparat per afrontar la diversitat del TEA, amb deteccions cada vegada més precoços, que influeixen (seguint dades de la investigació) en una millor evolució i adaptació al medi.

I finalment, alguns serveis on consultar els teus dubtes i rebre ajuda:

EAP-Equip d'Atenció Psicopedagògica. Depenent de Departament d'Educació compta amb professionals de la psicopedagogia que podran observar al teu fill/a a l'aula i orientar pel que fa a recursos escolars i pedagògics es refereix.

EEAEN-Equip Educatiu d'Atenció Especials Necessitats. La seva tasca és observar a les escoles bressol així com detectar i derivar a altres serveis als nens amb senyals d'alarma.

CDIAP-Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç. Centres dependents de Departament de Benestar, la missió és la prevenció i / o tractament de nens i nenes de 0-6 anys, que poden ser derivats per diferents professionals (EAP, pediatre, Escola) o consultar per iniciativa familiar.

CSMIJ-Centre de Salut Mental Infantil Juvenil. Depenent de Departament de Salut, atén infants amb diferents dificultats en salut mental, entre elles els afectats de TEA. Sol ser un servei de continuïtat de nens provinents del CDIAP. Atén una àmplia gamma d'edats, incloent la pubertat i adolescència.

Espero que aquests consells t'ajudin a afrontar una situació difícil com aquesta, però alhora plena de possibilitats de millora!

Back to news