11 Feb. 2021

Des d’EDAI volem recordar que, com també en altres àmbits, les dones han contribuït a l’expansió de molts camps de la ciència. Tot i això, la gran majoria d’elles han quedat oblidades i invisibilitzades. No ha estat fins fa pocs anys que, gràcies als estudis de gènere, hem començat a recuperar els noms i els descobriments de tantes científiques excel·lents.

Aquest fet ens ha de fer reflexionar en la discriminació injusta, acceptada amb naturalitat durant tants anys per la comunitat d’experts, sovint testimonis directes d’aquesta situació, i de la que van ser víctimes grans científiques, com ara -i entre moltes altres:

Esther Lederberg. Gran part del seu treball sobre genètica va adjudicar-se al seu marit, que va acabar guanyant un Nobel gràcies als seus descobriments. Ella va ser ignorada i va continuar gairebé desconeguda.

Rosalind Franklin. Els seus treballs pioners, i avançats a l'època, van permetre a Watson, Crick I Wilkins, guanyar el Nobel als anys seixanta. En canvi, ella no va ser reconeguda.

Lise Meitner. Qui va col·laborar estretament amb el Dr. Hann (Nobel de Química el 1944). En canvi, aquest, mai la va citar en els seus treballs

Seguint dades de l'ONU, en el camp de la investigació menys d'un 30% són dones. Com a societat aquest és un dels reptes indiscutibles dels pròxims anys: seguir lluitant per acabar amb aquestes injustícies històriques i amb els estereotips i els biaixos inconscients contra la capacitat de les dones per la ciència (que dificulten el seu progrés d’una manera subtil, però poderosa), i oferir referents femenins a les nenes i dones per encoratjar-les a escollir carreres científiques. Així mateix, enderrocar les barreres habituals en entorns que han estat històricament masculins, inclosa la discriminació per la maternitat i cures.

 

Back to news